Tehnica in dans: intoarcerile pe calcaie – heel pull si heel turn


 Întoarcerile pe călcâi sunt o parte importantă in tehnica de dans şi execuţia corectă a acestora asigură un bun echilibru în pereche, precum şi un dans uniform şi frumos.

Heel Turn

În The Ballroom Technique, editată de ISTD (Federatia Internationala de Dans Sportiv) , Heel Turn este definit ca “o întoarcere care începe pe pingeaua quicksteppiciorului care urmează să păşească şi continuată pe călcâiul aceluiaşi picior. Greutatea este transferată pe piciorul următor la finalul întoarcerii. Ridicarea din talpă va începe când corpul îşi va proiecta greutatea înainte către următorul pas.” Ca o paranteză, adaug faptul că tălpile trebuie să fie paralele (în poziţia I) atât în timpul întoarcerii propriu-zise, cât şi la finalul acesteia. Pentru a uşura întoarcerea, e indicat să iniţiem rotaţia din talpă şi să călcăm înapoi cu vârful cât mai în interior posibil.

Heel Pull

În cartea mai sus citată, se spune despre Heel Pull că este “un tip de întoarcere care se execută pe călcâiul piciorului cu greutate, în timp ce piciorul fără greutate este >>tras<< înapoi şi uşor lateral.” Piciorul fără greutate va lucra Călcâi, Talpă interioară, Toată talpa.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>