Paso doble: dansul toreadorilor


Sergey_Surkov_and_Melia_Paso_DoblePaso doble este un dans foarte dinamic si expresiv, a carui poveste este inspirata din drama matadorilor spanioli. Pe ring dansatorul este toreadorul iar partenera de dans joaca rolul mantiei rosii. Paso doble se traduce, in limba romana, prin “pas dublu”.

Paso doble se aseamana foarte mult cu flamenco si are un caracter arogant si pasional in acelasi timp. Acest dans este unul competitional si mai putin intalnit ca dans de societate.

Paso doble isi are originile in sudul Frantei (motiv pentru care majoritatea figurilor din syllabus au denumiri frantuzesti). Paso doble este unul din cele mai dramatice dansuri competitionale.

Referindu-ma la tehnica de baza va voi spune ca Paso este un dans progresiv (adica se danseaza pe sens de dans); pasii se conduc cu varful, insa calcaiul este primul care atinge podeaua, asemenea pasilor de mars (exceptie facand figurile de baza care se danseaza DOAR pe pernitele talpii, cum ar fi Basic Movement, Sur Place sau Chasse).

Profund caracteristic acestui dans este apelul, o bataie puternica a dansatorului similara celei pe care un matador o foloseste pentru a atrage atentia taurului.

Miscarile in acest dans sunt rapide si agresive iar postura dansatorilor (cu capul sus, pieptul ridicat si bazinul inainte) arata aroganta. Aceasta atitudine trebuie mentinuta de dansator de la intrarea in ring si pana la terminarea dansului.

Muzica de paso doble are intre 58 si 62 de batai pe minut, iar masura este de 2/4.

Paso doble are o schema ritmica destul de complicata, cu pauze periodice in linia melodica. Aceste pause se numesc gipsy. Orice melodie de paso doble urmeaza aceasta schema ritmica:

8 8 8 8 4

8 8 8 8 8 8 4 (gipsy)

8 10 8 6 8 8 8 8 6 (gipsy)

8 8 8 8 8 8 8 8 8 5 8 (gipsy)

Mai jos poti vedea o demonstratie de paso doble din partea unor dansatori profesionisti. Vizionare placuta!

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>